
Ağız kokusu hemen hemen herkesin yaşadığı bir durumdur. Bazen tükettiğimiz içecek ve yiyeceklerden geçici olarak yaşanabilir. Ancak bazı insanlarda süreklilik kazanarak toplum içerisinde bile çok rahatsız olabileceği ve hatta utanç verici olabilecek boyutlara ulaşabilmektedir. Çoğu kişinin yaşadığı kötü koku yetersiz ağız hijyeninden dolayı oluşmaktadır.
Marketlerde ya da kozmetik ve bakım mağazalarında ağız kokusu gidermek için sakız, gargara, şeker veya çeşitli ağız bakım ürünleri bulunmaktadır. Ancak bu ürünler ile elde edilecek sonuç geçici bir çözümdür. Ağız kokusunun tamamen ortadan kaldırılabilmesi için altta yatan sebep teşhis edilmelidir. Ağız bakımınıza ve hijyeninize çok dikkat ediyorsanız ve ağız kokusu hala devam ediyorsa mutlaka altında yatan sebep araştırılmalıdır.
Ağız Kokusu Neden Olur, Sebepleri Nelerdir?
Ağız kokusu oluşmasında birçok neden rol oynayabilir.
Tüketilen Yiyecekler
Tüketilen yiyeceklerin parçaları dişlerin içinde ya da aralarında kalması bakterilerin çoğalarak kötü koku oluşturmasına sebep olabilmektedir. Ayrıca soğan, sarımsak ve baharat gibi yiyecekler tüketildiğinde nefesinizi olumsuz yönde etkileyerek kötü kokuya neden olabilirler.
Tütün Ürünleri
Sigara ve benzeri tütün ürünleri ağız kokusuna sebep olmaktadır. Tütün ürünlerinin bir başka ağız kokusu sebebi olan dişeti rahatsızlıklarına yakalanma olasılığı da diğer insanlara göre daha yüksektir.
Diş ve Ağız Bakımı
Sağlıklı dişler için günde 3 defa her öğünden sonra dişlerinizi fırçalamanız önerilmektedir. Dişlerinizi fırçalamadığınız taktirde yiyecek parçaları dişlerinizin içinde ve aralarında kalarak renksiz ve yapışkan bir bakteri tabakası oluşumuna neden olur. Buda kötü ağız kokusuna neden olur.
Ağız Kuruluğu
Tükürük ağız içerisini temizlemeye yardımcı olduğu gibi aynı zamanda ağız kokusuna neden olan partikülleri de uzaklaştırmada büyük rol oynar. Tükürük azaldığında ağız kuruluğu arttığı için ağız kokusu oluşabilmektedir. Özellikle uyku esnasında ağzınız açık uyursanız sabah uyandığınızda kötü koku hissetmeniz olasıdır. Ayrıca ağız kuruluğu durumu sürekli oluyorsa tükürük bezlerinde meydana gelen bir sorundan veya farklı bir hastalıktan dolayı olabilmektedir.
İlaçlar
Herhangi bir rahatsızlığınız için kullandığınız ilaç ağız kuruluğu oluşmasında rol oynuyorsa ağız kokusu olabilir.
Ağız Enfeksiyonları
Ağız içinde meydana gelen yaralar, dişeti hastalıkları, diş çekiminden sonra meydana gelen cerrahi yaralar ağızda kötü koku oluşmasında rol oynayabilir.
Diğer Sebepler
Bademciklerin üzerinde meydana gelen bakteriyle kaplı küçük taşlar ağız kokusuna neden olabilmektedir. Burun, sinüs ve boğazda meydana gelen bazı akıntılar ağız kokusunu tetikleyebilir.
Ağız Kokusu Belirtileri Nelerdir?
Ağız kokusu, altta yatan sebebe bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bazı insanlar az bir ağız kokusunda veya hiç koku olmasa da nefeslerinin koktuğu düşüncesine kapılırken, birçok insan gerçekten ağız kokusuna sahip oldukları halde bunun farkında olmamaktadır. Kişiler çoğunlukla kendi ağız kokusunu değerlendiremez burada çoğunlukla yakınlarında bulunan kişilerden öğrenirler.
Tanı Yöntemleri
Ağız kokusu çürük diş, dişeti hastalığı ya da ağızla alakalı herhangi bir sağlık probleminden kaynaklanıyorsa diş hekimi yapacağı muayene ve röntgen ile tanıyı kolayca koyarak uygun tedavi önerisinde bulunacaktır.
Ağız Kokusu Tedavisi Nasıl Yapılır? Ağız Kokusu Nasıl Geçer?
Ağız kokusuna neden olan yiyecek kalıntılarından, diş çürümelerinden ve dişeti hastalıklarından korunmak için ağız hijyeninize mutlaka dikkat etmeli, günde en az 3 defa en az 2 dakika olacak şekilde dişlerinizi fırçalamalısınız. Ağız kokusu yalnızca ağız sağlığından değil bazen farklı durumlardan dolayı da kaynaklanabilmektedir. Diş hekiminiz ağız sağlığı ile ilgili bir problem olmadığına dair tanı koyduysa sizi farklı bir branşa yönlendirebilir.
Ağız Gargaraları ve Diş Macunları
Eğer ağız kokusu ağızda meydana gelen bakteri (plak) birikmesinden kaynaklanıyorsa diş hekimi size bakterileri öldürme özelliği olan ağız gargarası veya diş macunu reçete edebilir.
Ağız ve Diş Hastalıkları
Dişeti hastalığı söz konusuysa doktorunuz öncelikle dişlerin üzerinde bulunan sert birikintileri özel alet yardımıyla uzaklaştıracaktır. Hastalığa sebep olan dental plakların fırça ve diş ipiyle nasıl temizlenmesi gerektiği anlatılır ve gösterilir. Minimal dişeti problemlerinde bu uygulanacak yöntemler çoğunlukla başarı sağlamaktadır.
Daha baskın ve şiddetli enfeksiyon durumlarında lazer gibi gelişmiş teknolojik cihazlarla kanama, ağrı ve dikiş olmadan ya da lokal anestezi altında farklı tedaviler uygulanabilmektedir.
Ağız Kokusu Evde Nasıl Geçer?
- Ağız içerisinin yeterli tükürük üretemediğinde ağız kuruluğu meydana geldiğinden bahsetmiştik. Bu sebeple günlük yeterli su içerek meydana gelen ağız kuruluğunu azaltmanız önerilir. Aynı zamanda gece uyku esnasında ağzınız açık uyuyorsanız sabah kalktığınızda su içerek ağız kuruluğunu gidermeniz gerekmektedir.
- Dişlerinizi fırçalamayı unutmayın. Günde 3 defa en az iki dakika olacak şekilde dişlerinizi fırçalayın. Diş aralarında kalabilecek yemek kalıntılarını uzaklaştırmak için diş ipi kullanabilirsiniz.
- Dil temizliği ağız kokusuna sebep olabilen durumları ortadan kaldırmak için önemlidir. Buna istinaden dilinizi de yaralamayacak şekilde arkadan öne doğru fırçalayabilirsiniz.
- Her öğünden sonra dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağız bakım suyu ve gargarası kullanabilirsiniz. Ağız bakım suları tek başına çözüm değildir bundan dolayı fırçalama işleminden sonra kullanılması önerilmektedir.

Diş Hekimi Büşra İyidiker İstanbul Şişli’de bulunan Denta Lumos Smile Factory’de estetik diş hekimliği uygulamaları, implant tedavisi, çocuk diş hekimliği gibi alanlarda hasta kabulüne devam etmektedir.
Great online game https://Aviator-slotgame.com/ where you can make money, buy yourself a new phone or car, close the mortgage on your room and just one month, hurry up register and win.