
Güzel bir gülüşe sahip olmak birçok insanın hayalidir. Ve güzel bir gülümsemenin anahtarı beyaz dişlerdir. Ancak bir çok insanın dişleri doğuştan beyaz değildir ya da zaman içerisinde tüketilen besinlere bağlı olarak dişlerde renklenme meydana gelmektedir. Bu nedenle diş beyazlatma uygulamaları pek çok insan tarafından talep görmektedir.
Bu yazımızda diş beyazlatma hakkında hastalar tarafından en sık sorulan soru diş beyazlatma işleminin dişlere zarar verip vermeyeceği Diş Hekimi Büşra İyidiker tarafından detaylı olarak ele alacaktır.
Diş Beyazlatma İşlemi Dişlere Zarar Verir Mi?
Diş beyazlatma uygulaması estetik diş hekimliği prosedürlerinden en sık tercih edilendir. Diş beyazlatma işlemi diğer estetik diş hekimliği prosedürlerine göre hem daha pratik hem de daha ekonomiktir.
Halk arasında diş beyazlatma işleminin diş ve diş etlerine zarar verdiği, dişlerde hassasiyete neden olduğu gibi bir görüş bulunmaktadır. Ancak bu doğru bir bilgi değildir. Doğru yapılan bir beyazlatma işleminin dişlere herhangi bir zararı yoktur.
Ancak diş ve diş etlerinin beyazlatma işlemine uygun olmaması, beyazlatma işleminin doğru şekilde yapılamaması gibi durumlar dişlerde hassasiyete neden olabilmektedir. Bu nedenle beyazlatma işlemi sonrasında herhangi bir sorun yaşanmaması için alanında uzman bir diş hekimi tercih edilmelidir.
Beyazlatma işlemi dişlere zarar verir mi sorusu kadar diş beyazlatma işlemi kimlere uygulanabilir sorusu da önemlidir.
Diş Beyazlatma Uygulaması Kimlere Yapılabilir?
Diş beyazlatma işlemi dişlerinde renkleşme (sararma) olan kişilere uygulanmaktadır. Ancak beyazlatma işleminin uygulanabilmesi için diş ve diş eti sağlığının beyazlatma işlemine uygun olması gerekmektedir. Aksi halde dişlerde hassasiyet gibi yan etkiler meydana gelebilmektedir.
Örneğin dişlerinde çatlak ya da çürük olan bireylere diş beyazlatma yapılması uygun değildir. Ya da diş eti hassasiyeti, diş eti çekilmesi olan bireyler beyazlatma işlemi için uygun değildir.
Ayrıca diş beyazlatma uygulamasının 16 yaşından küçüklere de uygulanması uygun değildir. Son olarak hamilelik sürecinde de diş beyazlatma işlemi yapılması önerilmemektedir.
En İyi Diş Beyazlatma Yöntemi Hangisidir?
Diş beyazlatma uygulaması ile ilgili en sık karşılaşılan sorulardan birisi de en iyi diş beyazlatma yönteminin hangisi olduğudur. Diş beyazlatma tıbbi olarak bleaching olarak anılmaktadır. Bleaching işlemi 2 farklı şekilde yapılmaktadır. Buna ek olarak evde doğal yöntemlerle de diş beyazlatma işlemi yapılabilmektedir. Evde yapılan uygulamalarda diş beyazlatılabilir ancak her zaman istenilen sonuçlar elde edilememektedir. Kısacası evde yapılan yöntemlerde başarı oranları düşüktür.
Ancak diş hekimi tarafından uygulanan beaching yöntemlerinde oldukça güzel sonuçlar alınabilmektedir. Diş hekimleri tarafından beyazlatma işlemleri ofis tipi ve ev tipi beyazlatma olarak 2 farklı şekilde yapılmaktadır.
Ofis tipi beyazlatma işlemi diş hekimi eşliğinde klinik ortamında 30-60 dakika gibi bir sürede, tek seansta uygulanmaktadır. Ev tipi beyazlatma işleminde ise beyazlatma işlemi sürece yayılarak, diş hekimi kontrolünde evde sürdürülmektedir. Ev tipi diş beyazlatma işleminde diş hekimi tarafından hastaya özel olarak hazırlanan diş plağı 5-7 gün süre ile kullanılarak tedavi tamamlanır. Tedavi mutlaka diş hekimi kontrolünde onun önerilene uygun olarak yapılmalıdır.
Diş Beyazlatma İşlemi (Bleaching) Sonrasında Dişlerde Hassasiyet Olur Mu?
Bazı hastalarda beyazlatma sonrasında geçici bir hassasiyet yaşanabilmektedir. Bunun nedeni dişlerde bulunan mikro çatlaklardır. Ancak ortaya çıkan bu diş hassasiyeti kalıcı değildir. 24 saat içerisinde kendiliğinden geçmektedir.
Denta Lumos Diş kliniğimizde hastalarımızın geçici de olsa herhangi bir hassasiyet yaşamaması için tedavi sonrasında dişler için hassasiyet giderici macun ve diş etlerinin kendini toplaması için e vitamini verilmektedir.
Bu sayede diş beyazlatma süreci hasta açısından konforlu bir şekilde tamamlanmakta ve tedavi sonrasında herhangi bir şikayet yaşanmamaktadır.
Kaynaklar
Fekrazad, R., Alimazandarani, S., Kalhori, K. A., Assadian, H., & Mirmohammadi, S. M. (2017). Comparison of laser and power bleaching techniques in tooth color change. Journal of clinical and experimental dentistry, 9(4), e511.
Alqahtani, M. Q. (2014). Tooth-bleaching procedures and their controversial effects: A literature review. The Saudi dental journal, 26(2), 33-46.
Omar, F., Ab-Ghani, Z., Abd Rahman, N., & Halim, M. S. (2019). Nonprescription bleaching versus home bleaching with professional prescriptions: which one is safer? A comprehensive review of color changes and their side effects on human enamel. European journal of dentistry, 13(04), 589-598.

Diş Hekimi Büşra İyidiker İstanbul Şişli’de bulunan Denta Lumos Smile Factory’de estetik diş hekimliği uygulamaları, implant tedavisi, çocuk diş hekimliği gibi alanlarda hasta kabulüne devam etmektedir.