
Ağız sağlığı sadece dişlerin intizamlı dizilişi, gülüşünüzün ne kadar parlak olduğu değildir. Diş etleri ağız sağlığının en önemli aşamalarından biridir. Diş eti hastalığının iki aşaması diş eti iltihabı ve periodontitistir. Bu kadar hassas bir konuyu tüm ayrıntıları ile inceleyeceğimiz bu yazıda aradığınız bilgileri bulabileceksiniz.
Diş Eti Hastalığı Nedir?
Gingivitis (Diş Eti iltihabı) ve Periodontitis (Diş Eti Hastalığı)’i bu kısımda değerlendirerek tanımlamaya geçmek gerekmektedir. Oluşan tüm diş eti iltihapları diş eti hastalıklarına yol açmasa da tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Diş eti hastalığı ise; diş etine zarar veren ciddi bir hastalıktır. Diş etlerinin kızarması, şişmesi, ağrıması ve kanaması ile gerçekleşen ve yaygın bir hastalıktır. Diş eti iltihabı tedavi edilmediği takdirde diş eti hastalığına neden olmaktadır. Zamanla diş etinin çekilmesi ile dişlerin gevşemesine ve diş kaybına neden olabilir. (1)
Diş Eti Hastalığının Belirtileri Nedir?
- Dişlerinizi fırçaladığınız esnada, diş ipi kullanırken ya da sert yiyecekler tüketirken diş etleriniz kanıyorsa
- Diş etleriniz kırmızı, hassas ve ağrılı ise diş eti hastalığından şüphelenebilirsiniz. Bu durumda diş hekiminizden yardım istemeniz gerekmektedir.
- Diş eti çekilmesi,
- Ağızda oluşan koku, kötü tat,
- Şişmiş diş etleri belirtileri arasında sayılmaktadır. Bu belirtilerden bir veya birkaçına sahip olduğunuzu düşünüyorsanız diş hekiminden randevu alarak erken tedavi ile etkilenen dişleri kurtarmak mümkün olabilmektedir.

Diş Eti Hastalığına Ne Sebep Olur?
Diş eti hastalığı ciddi bir hastalık olup birçok etken bu duruma sebep olabilir. Sıralayacak olursak;
- Plak
- Hormonal değişiklikler (Hamilelik, ergenlik, menopoz ve adet dönemleri) (2)
- Sigara içmek
- Diş bakımına özen göstermemek, günlük fırçalama gibi.
- Diyabet (3)
Nasıl Teşhis Edilir?
Belirtilerle doktorunuza başvuru yaptığınızda diş hekiminiz dişlerinizi muayene edecek ve dişleriniz ve ağız sağlığınızla ilgili bilgi verecektir. Yukarıda yer alan belirtilerin oluşması durumunda en kısa zamanda alacağınız diş hekimi randevusu ile teşhis ve tedavisi mümkün olmaktadır.
Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi prosedürleri arasında cerrahi yollar ve cerrahi olmayan tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Tüm dişeti hastalıklarında öncelikle yapılması gereken diş taşı temizliği yapılması ve ağız hijyeninin sağlanması olmalıdır. Hastalığın ilerlemesine göre ise cerrahi müdahale tercih edilebilir.
Diş Eti Hastalığından Korunmak İçin Ne Yapılmalı?
Diş eti hastalıklarından korunmak için öncelikle ağız bakımına özen göstermek gerekmektedir. Bunun içinde fırçalamak, gargara, diş ipi ile bakım, diş hekimi ziyareti önemlidir.
Dişleri fırçalama; günde iki kez dişleri fırçalayarak dişlerin temizliği sağlanır. Diş fırçalarının yıprandıkça değişimi de önemlidir.
Diş ipi; dişlerin arasındaki kalan yiyecek parçaları ve plakları temizlemeye yardımcı olan sağlıklı bir alışkanlık olabilir. Diş fırçanızın ulaşamadığı yerdeki plakların temizlenmesine yardımcı olur.
Gargara; antibakteriyel gargara kullanımı ile diş eti iltihabı önlenirken, ağız kokusu ve plakla da savaşmak mümkün olmaktadır.
Sigara; insan sağlığına zararı o kadar yaygındır ki bundan nasibini dişlerimiz de alır. Dişlere ve diş etlerine zarar verme olasılığı içmeyenlere oranla daha fazladır.
Beslenme; doğru beslenme bağışıklık sistemimiz için önemlidir. Şekerli yiyeceklerin fazla tüketimi ağız sağlığı için olumsuz etki oluşturmaktadır.
Periodontist Nedir?
Diş eti hastalığının teşhisi, tedavisi ve önlenmesi alanında uzmanlaşmış diş hekimine denilmektedir. Diş hekimliğini bitirdikten sonra üç yıllık eğitim ardından bu unvana sahip olurlar.
Peiodontist diş etlerinizde diş eti çekilmesi olup olmadığını, ısırma sırasında dişlerinizin birbiriyle temasını ve dişlerinizi kontrol edecektir.
REFERANSLAR
1.Hersek, N., Özbek, M., & Yapılır, D. D. F. N. YAŞLIDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI.
2.Mecdi, M., & Hotun, N. Ş. (2015). Gebelikte ağız ve diş sağlığı. 4TEMMUZ, 162.
3.TANRIVERDİ, Ö., AYMAN, D., TÜRKER, N., & KAYA, E. B. (2006). Diyabetik hastalarda protez komplikasyonlarının irdelenmesi, diş eti hastalıklarının ve diş çürüğü prognozunun belirlenmesi. Bakırköy Tıp Dergisi, 2(2), 50-54.

Diş Hekimi Büşra İyidiker İstanbul Şişli’de bulunan Denta Lumos Smile Factory’de estetik diş hekimliği uygulamaları, implant tedavisi, çocuk diş hekimliği gibi alanlarda hasta kabulüne devam etmektedir.