
Kanal tedavisi çürüyen ya da enfeksiyon kapan dişleri kurtarmaya yönelik yapılan tedavidir. Tedaviyle amaçlanan dişteki enfeksiyonu ortadan kaldırmak ve tekrarlamamasını sağlamakken bazı durumlarda bu mümkün olmaktadır. Genel olarak başarı oranı yüksek olsa da kanal tedavisinin başarısız olmasına etken olan bazı durumlar olabilir.
Kanal tedavisi ile kurtarılan diş bir nevi yeniden hayata döndürülmüş olur. Tedavi esnasında uyuşturularak enfekte olan pulpa çıkartılır. Dişin içi temizlenerek yapılan doldurma işlemiyle kanal tedavisi yapılır. Kanal tedavisi esnasında ağrı hissedilmese de sonrasında ağrı hissi oluşabilir. (1)
Kanal Tedavisi Sonrasında Ağrı Neden Hissedilir?
Kanal tedavisi sonrasında lokal anestezi etkisini kaybettiği için ağrı ve hassasiyet hissedilmesi normaldir. Temizleme işleminden kaynaklı bu durum geçici bir süredir.
Tedavi sonrasında ağrı gelişmesinin birkaç nedeni bulunmaktadır. Bunun bazı sebepleri ise;
- Tedavi sonrasında beslenmeye dikkat etmeme,
- Ağız hijyenine önem vermeme,
- Tedavinin yanlış uygulanması
- Tedavi esnasında kök kanal bölgesinde oluşan iltihaplanma;
- Tedavide kullanılan aletlerin kullanımıyla doku hasarı olması,
Başarısız Kanal Tedavisi
Kanal tedavisinin tamamlanmasının ardından dişin yeniden enfekte olması, tedavinin başarısız olduğunu ifade etmektedir.
Ağrı; kanal tedavisinin iyileşme sürecinde ağrının olması normaldir, bir süre sonra iyileşmeye dönerek ağrı da yok olacaktır. Ancak geçmeyen bir ağrı ve gittikçe çoğalan boyuta ulaşıyorsa diş hekimine başvurulması gerekmektedir.
İşlem sonrası iltihap; Tedavi sonrasında diş ağrısının bir nedeni de oluşan iltihaplanmadır.
Enfeksiyon; çürüyen dişin için pulpayı çıkarmak kanal tedavisi ile yapılmaktadır. İşlem sonrasında bakterilerin olması mümkün olabilmektedir. Bu ise ağrıya neden olur. Bu durumda ağrı geçmiyorsa diş hekiminize giderek yardım isteyebilirsiniz. Muhtemelen antibiyotik önerebilir.
Diş boşluğuna nazaran kullanılan büyük dolgular; dişin içindeki pulpanın çıkartılmasından sonra doldurulan dolgu malzemesi fazla kullanılırsa dişin daha yüksekte kalmasına neden olur ve bu ise ısırmayla birlikte ağrıya neden olur. Diş hekiminiz dolguyu ayarlayarak tedavi eder.
Tedavinin eksik uygulanması; kanal tedavisi esnasında bazı dişlerde birden fazla kanal olabilir. İşlem sırasında diş hekiminin unuttuğu ya da gözden kaçırdığı kanal sonrasında ağrıya neden olmaktadır.
İşlem sırasında çevre dokuya zarar verilmesi; doku hasarı meydana gelmesiyle oluşan ağrıdır. Hasarlı dokunun iyileşmesiyle birlikte ağrı geçer. (2)
Kanal Tedavisi Sonrasında İyileşme Süresinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Kanal tedavisi esnasında anestezi etkisinde olan dilimiz, dudağımız hissiyatını kaybeder, bu esnada zarar vermemeye çalışmak önemlidir.
Tedavi sonrasında dikkat edilmesi gereken diğer bir hususta 2 saat boyunca bir yememeye özen göstermek olmalıdır. Yiyecek tüketimi de iyileşme sürecini yavaşlatabilir.
Olası ağrı durumu için doktorunuz ilaç önerdiyse kullanmak ağrıyı azaltacaktır. Ayrıca iyileşme süreci kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir.
REFERANSLAR
1.ERTAN, T., ŞAHİNKESEN, G., & TUNCA, Y. M. (2010). Kök kanal tedavisi sonunda duyulan ağrının değerlendirilmesi. Ağrı, 22(4), 159-164.
2.Wesselink PR. Bestrijding van pijn bij de wortelkanaalbehandeling [Pain during and after root canal treatment]. Ned Tijdschr Tandheelkd. 2005 Dec;112(12):462-6. Dutch. PMID: 16385931.

Diş Hekimi Büşra İyidiker İstanbul Şişli’de bulunan Denta Lumos Smile Factory’de estetik diş hekimliği uygulamaları, implant tedavisi, çocuk diş hekimliği gibi alanlarda hasta kabulüne devam etmektedir.
Profitable online game https://WolfGoldgame.com/ where you can win money, buy your wife a new phone or car, close your mortgage on your house and in just two months, hurry up and register and win.