Lotus Nişantaşı Halaskargazi Caddesi No:38 D:12 Kat:2 Şişli İstanbul

Diş Beyazlatma (Bleaching)

Diş Beyazlatma (Bleaching)

Diş beyazlatma işlemi zaman içerisinde yenilen, içilen besinlere bağlı olarak dişlerde ortaya çıkan sararmaların tedavi edilmesi ve diş renginin açılması işlemidir.

Diş beyazlatma yani bleaching işlemi günümüzde en sık tercih edilen estetik diş hekimliği uygulamalarından birisidir. Bazı durumlarda hastanın tercihine göre daha estetik bir gülüş elde edilebilmesi için diğer diş hekimliği uygulamaları ile birlikte kombine olarak kullanılabilmektedir.

Diş beyazlatmak için uygulanan farklı yöntemler bulunmaktadır. Yazımızda diş beyazlatma yöntemlerinin tamamı ayrıntılı olarak ele alınacaktır.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Diş beyazlatmak için kullanılan 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlar; power bleaching, ev tipi beyazlatma ve doğal yöntemlerle diş beyazlatma işlemleridir.

Power bleaching ve ev tipi beyazlatma işlemleri uzman bir diş hekimi tarafından yapılmaktadır. Power bleaching yani halk arasında bilinen şekli ile ofis tipi beyazlatma bir diş kliniğinde doktor eşliğinde yapılan beyazlatma işlemidir.

Ev tipi beyazlatma ise yine uzman bir diş hekimi tarafından yapılan ancak tedavi süreci evde devam ettirilen bir yöntemdir.

Doğal yöntemlerle diş beyazlatma uygulamaları ise bir diş hekiminden destek alınmadan herkesin evinde bulunan malzemelerle yapılan diş beyazlatma işlemleridir. Hekim tarafından yapılan uygulamalar kadar olmasa da belli oranda dişlerde beyazlama sağlanabilmektedir.

ofis tipi diş beyazlatma

Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Yapılır?

Ofis Tipi Diş Beyazlatma İşlemi (Power Bleaching)[1]

Power bleaching en hızlı ve etkili sonuç veren diş beyazlatma yöntemidir. Halk arasında ışınla diş beyazlatma ya da lazerle diş beyazlatma olarak da bilinmektedir. Tedavi esnasında dişlere mavi bir ışık uygulanır. Bu da tedavinin lazerle diş beyazlatma olarak anılmasını sağlamaktadır.

Işınla diş beyazlatma tedavi öncesinde mutlaka dişlerinizin ve diş etlerinizin beyazlatma işlemine uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hastalar tarafından sıklıkla diş beyazlatma işlemi ve diş taşı temizliği (polisaj işlemi) karıştırılmaktadır. Oysa iki uygulama birbirinden oldukça farklıdır.

Polisaj yani diş beyazlatma işlemi diş taşı ve diş taşlarını temizlemeye yönelik bir uygulamadır. Bu uygulamada diş minesinin renginde herhangi bir değişme olmaz. Yalnızca diş taşları ve tartarları temizlenmiş olur.

Ancak diş beyazlatma işleminde diş minesine kimyasal uygulanarak dişin doğal renginin istenen tonda açılması sağlanır.

Diş beyazlatma işleminde ilk olarak diş ve diş eti sağlığı kontrol edilir. Varsa diş çürükleri tedavi edilir aksi halde dişlerde bulunan çürükler dişlerde ağrı ve diş etinde sızlamaya neden olabilmektedir.

Dişlerin beyazlatma işlemine uygun hale getirilmesinden sonra tedavi öncesinde diş eti hassasiyetinin korunması için diş etlerine koruyucu bir jel sürülür. Sonrasında ise dişlerin beyazlamasını sağlayacak kimyasal madde (hidrojen peroksit oranı yüksek beyazlatma jeli)[2] dişe uygulanır. Son aşama olarak ise jelin aktifleşmesi ve beyazlatma işleminin daha etkili olması için dişe mavi ışık yani lazer uygulanır.

Tedavi esnasında herhangi bir acı, ağrı ya da sızlama hissedilmez. Oldukça konforlu bir tedavidir. Diş beyazlatma işlemi esnasında dizi izleyebilir, müzik dinleyebilirsiniz. Tedavi maximum 60 dakika sürmektedir. Diş hekiminin tercihine göre 20 şer dakikalık seanslara bölünerek (aynı gün içerisinde) de yapılabilmektedir.

Ev Tipi Diş Beyazlatma

Ev tipi diş beyazlatma işlemi diş hekimi kontrolünde tedavi süreci evde devam ettirilen bir tedavidir. Bu tedavi için hastanın ağız ve diş ölçüleri alınır. Bu ölçülere uygun olarak hasta için diş beyazlatma plağı hazırlanır.

Hastanın diş yapısına uygun olarak diş jeli seçilir ve doz ayarlaması yapılır. Bu plaklar doktorun önerisine göre geceleri 4-6 saat kadar kullanılmaktadır. Dişlerde ki renk değişimine bağlı olarak plaklar 5-7 gün arasında kullanılmaktadır.

Doğal Yöntemlerle Diş Beyazlatma İşlemi                 

Diş beyazlatmak isteyenler tarafından en sık sorulan soru evde diş beyazlatma yapılabilir mi, doğal yöntemlerle diş beyazlatma yapılabilir mi gibi sorulardır. Evet evde diş beyazlatma işlemi yapılabilir. Ancak evde yapılacak uygulamalar diş hekimi tarafından yapılan uygulamalar kadar etkili değildir. Bu tür uygulamalar diş renginde hafif düzeyde renk açılması yakalanabilmektedir. Ayrıca diş beyazlatma için özel üretilmiş macunların düzenli kullanılması ile de dişlerde beyazlama sağlanabilmektedir.

kalıcı diş beyazlatma

Evde Diş Beyazlatma İşlemi Yapılabilir Mi?

Evde diş beyazlatma yöntemi için kullanılan maddeler her ne kadar doğal olsa da dişlerde hassasiyete neden olabilmektedir. Bu tür bir yan etki ile karşılaşılabileceği gözden kaçırılmamalıdır.

Evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler şunlardır;

*Limon ve karbonat karışımı ile dişlerinizi fırçalayarak dişlerinizde beyazlama elde edebilirsiniz. Ancak diş ve diş etlerinizin hasar görmemesi için uygulamayı haftada 2 kereden fazla yapmamalısınız.

*Karbonatla dişlerinizi haftada 2-3 kez fırçalayarak dişlerinizin beyazlamasını sağlayabilirsiniz.

*Karbonat, sirke ve tuz karışımı ile dişlerinizi haftada birkaç kez fırçalayabilirsiniz. Bu sayede dişlerinizin renginde açılma sağlayabilirsiniz.

*Muz kabuğunun dişlerinize sürebilirsiniz. Muz içerisinde bulunan potasyum sayesinde diş renginizde açılma sağlanabilmektedir.

Bu yöntemlerin kesin sonuç alınacak yöntemler olmadığı unutulmamalıdır. Ayrıca limon, sirke, karbonat gibi maddelerin diş eti hassasiyetine neden olacağı da unutulmamalıdır.

En iyi diş beyazlatma yöntemi hangisidir?

En etkili diş beyazlatma yöntemi ofis tipi diş beyazlatma yöntemidir. Bu yöntemle oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.[3]

Diş beyazlatma işlemi kalıcı mıdır? Beyazlatılan dişler tekrar sararır mı?

Maalesef diş beyazlatma işlemi kalıcı değildir. Beyazlatılan dişler tekrar sararabilir.

 Diş beyazlatma kalıcılığı ne kadardır?

Diş beyazlatma işleminin kalıcılığı beyazlatma işlemi sonrasında diş bakımına ne kadar dikkat edildiği ile doğrudan alakalıdır. Diş bakımına dikkat eden bir bireyde dişler 2-3 sene kadar beyazlığını korumaktadır.

Diş beyazlatma işlemi kimlere yapılabilir? Kimlere yapılamaz?

Diş çürüğü olan kişilere diş beyazlatma işlemi yapılamaz. Ancak çürük tedavisi yapıldıktan sonra beyazlatma işlemi yapılabilir.

Diş minesinde aşınma olan kişiler diş beyazlatmaya uygun değildir.

Diş eti çekilmesi sorunu yaşayan bireylerde beyazlatma yapılması uygun değildir.

Dişlerinde lokal lekelenmeler olan kişilerde beyazlatma yapılması uygun değildir. Ancak önce dişlerdeki lokal lekelenmeler temizlenerek beyazlatma işlemi yapılabilir.

diş beyazlatma

Dişlerde sigaraya bağlı olarak ortaya çıkan renk değişimleri beyazlatma işlemi ile geçer mi?

Evet sigaraya bağlı olarak dişlerde ortaya çıkan renk değişimi beyazlatma işlemi ile geçebilir. Ancak beyazlatma işlemi sonrasında sigara kullanılması dişlerin kısa sürede eski halini almasına ve hatta daha da sararmasına neden olabilir. Bu nedenle sigara içen kişilere beyazlatma işlemi önerilmemektedir.

Diş beyazlatma işleminde diş taşları geçer mi?

Hayır. Diş beyazlatma ile diş taşı temizliği farklı işlemlerdir. Diş taşı olan kişilerde önce diş taşı temizliği yapılır. Sonrasında diş beyazlatma işlemi yapılır.

 Diş beyazlatma sonrasında yenmemesi/içilmemesi gerekenler nelerdir?

Diş beyazlatma işlemi sonrasında bazı yiyecek ve içeceklerin 2 hafta boyunca tüketilmesi yasaktır. Bunun nedeni ise beyazlatma işlemi yapılırken dişlerin çok minimal şekilde aşındırılmasıdır. Bu aşındırma işlemi diş minesinde bulunan tübüllerin açılmasına neden olmaktadır. Tübülleri diş minesi üzerinde bulunan mikroskobik kanallar olarak düşünebilirsiniz. Bu kanallar yaklaşık olarak 2 hafta boyunca açık kalır. Kanalların açık kalması yenen boyalı gıdaların kanallardan girmesine ve renkte değişme olmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle beyazlatma işlemi yaptıracak kişilerin 2 hafta boyunca yeme, içme alışkanlıklarına dikkat etmesi gerekmektedir.

Özellikle boyayıcı içecekler olan çay, kahve, kırmızı şarap ve şalgam suyu gibi içeceklerin tüketilmemesi gerekir. Ayrıca domates soslu yiyeceklerinde bu süreçte tüketilmemesi önerilmektedir.

Diş beyazlatma işlemi tek seansta yapılabilir mi?      

Ofis tipi diş beyazlatma işlemi günü birlik olarak uygulanır ve maksimum bir saat içerisinde tamamlanır. Ev tipi diş beyazlatma işlemi ise hastanın diş rengine bağlı olarak 5-7 gün sürebilmektedir.

Diş beyazlatma işleminde diş rengi kaç ton açılır? Dişler istenen kadar beyazlatılabilir mi?

Diş beyazlatma işleminde dişlerin renginin ne kadar açılacağı diş hekimi ile birlikte renk skalasından seçilerek belirlenebilir. Diş hekimlerinin önerisi doğal bir görünüm sağlayacak şekilde yapılmasıdır. Ancak bazı hastalar tarafından bembeyaz dişler istenebilmektedir. Buna Hollywood gülüşü ya Hollywood smile ismi verilmektedir. Tercihe bağlı olarak dişler bu oranda da beyazlatılabilmektedir.

Diş Beyazlatma Sonrasında Diş Hassasiyeti Olur Mu?

Bazı hastalarda dişlerde mikro çatlaklar olabilir. Bu çatlakların olması dişte hassasiyete neden olabilir. Ancak bu kalıcı değildir. Genellikle 24 saat içerisinde ortadan kalkmaktadır.[4]

Hassasiyet oluşmasını engellemek için ise beyazlatma işlemi sonrasında hastalara hassasiyet giderici verilmektedir. Ayrıca diş etlerinin kendini toparlaması içinde e vitamini kullanımı önerilmektedir.

Diş Beyazlatma Sonrasında Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Beyazlatma işlemi sonrasında haftada 3 4 kere hassasiyet giderici macun, 3 4 kere de doktorun önereceği beyazlatıcı macun kullanılmalıdır.

Diş Beyazlatma Hakkında Sık Sorulan Sorular

Hayır. Doğru yapılan bir beyazlatma işlemi diş  minesine zarar vermez. Ağız ve diş sağlığının uygun olması halinde güvenle yapılabilir.

Diş beyazlatma hasta konforunun oldukça yüksek olduğu, acı ve ağrının yaşanmadığı bir uygulamadır.

Beyazlatma işleminden hemen sonra kısa süreli bir hassasiyet yaşanabilir. Diş hekiminin önerisi ile kullanılan hassasiyet giderici ürünler sayesinde bu süre çok daha konforlu bir şekilde geçirilebilir.

Beyazlatma işlemi renk sklasından diş hekimi ile birlikte seçilir. Önerilen doğala yakın renkler seçilmesidir. Ama hastaların tercihine göre bembeyaz dişler elde edilmesi de mümkündür.

Diş Beyazlatma İşlemi İçin Neden DentaLumos’u Tercih Etmelisiniz?

Denta Lumos Smile Factor’de diş beyazlatma işlemi FLash marka ile yapılmaktadır. Bu sayede diş mineniz zarar görmeden, daha beyaz dişlere kavuşabilirsiniz.

Doğru yapılan bir beyazlatma işleminde dişlerde ve diş etlerinde kalıcı bir hassasiyet oluşmaz. Yalnızca bazı hastalarda tedavi sonrasında bir gün kadar geçici sızlamalar yaşanabilir. (Maximum 24 saat sonra sızlama şikayeti de kendiliğinden geçmektedir.)

Denta Lumos’ta bu kadar sızı bile yaşamamanız için tedavi sonrasında vitamin ve hassasiyet giderici macun kullanımı önerilir. Bu sayede tedavi süreci hasta açısından son derece konforlu bir şekilde tamamlanabilir.

KAYNAKLAR

[1]Fekrazad, R., Alimazandarani, S., Kalhori, K. A., Assadian, H., & Mirmohammadi, S. M. (2017). Comparison of laser and power bleaching techniques in tooth color change. Journal of clinical and experimental dentistry9(4), e511.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5410669/

[2]Alqahtani, M. Q. (2014). Tooth-bleaching procedures and their controversial effects: A literature review. The Saudi dental journal26(2), 33-46.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4229680/

[3] Omar, F., Ab-Ghani, Z., Abd Rahman, N., & Halim, M. S. (2019). Nonprescription bleaching versus home bleaching with professional prescriptions: which one is safer? A comprehensive review of color changes and their side effects on human enamel. European journal of dentistry13(04), 589-598. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6938424/

[4] De Geus, J. L., Wambier, L. M., Kossatz, S., Loguercio, A. D., & Reis, A. (2016). At-home vs in-office bleaching: a systematic review and meta-analysis. Operative dentistry41(4), 341-356. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27045285/