Lotus Nişantaşı Halaskargazi Caddesi No:38 D:12 Kat:2 Şişli İstanbul

Işınlı Dolgu

Kompozit dolgu yani halk arasında bilinen adı ile estetik dolgu (ışınlı dolgu) diş hekimleri tarafından en sık tercih edilen dolgu çeşididir. Estetik dolgu dışında, beyaz dolgu, lazerle dolgu gibi isimlerle de bilinmektedir. Çürük dişlerin tedavisinde, kırılan dişlerin onarılmasında ve hasara uğramış dişlerin restorasyon işleminde kompozit dolgu tedavisi tercih edilmektedir.

Kompozit Dolgu Nedir?

Dolgu sıklıkla çürük dişlerin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Ek olarak dişlerdeki kırık ve hasarların onarılması içinde dolgu işlemi tercih edilmektedir. Dolgu işlemi için dişin çürük olan kısmı çıkarılır ve boş kalan kısım tercih edilen dolgu maddesi ile doldurulur. Böylece hem çürük tedavi edilerek ilerlemesi engellenir, hem de temizlenen alanda oluşan boşluk uygun maddelerle doldurulur. Bu sayede çiğneme, konuşma ya da estetik açıdan herhangi bir sorun yaşanmaz.

Dolgu tedavisinde 2 farklı madde kullanılmaktadır. Bunlar amalgam ve kompozittir. Amalgam dolgular gri, kompozit dolgular ise beyaz renklidir. Amalgam çok sert bir madde olmasından dolayı uzun vadede dişe uyum sağlayamayarak diş minesinde mikro çatlaklar oluşmasına neden olabilmektedir. Ayrıca gri renkte olan amalgam dolgular estetik açıdan istenmeyen bir görüntüye neden olabilmektedir. Bu nedenle günümüzde amalgam dolgular yerine beyaz renkte diş rengine uygun olan kompozit dolgular tercih edilmektedir.

Denta Lumos diş kliniğimizde çürük dişlerin tedavisinde diş rengine en yakın olan kompozit dolgular tercih edilmektedir. Bu sayede hem diş çürükleri tedavi edilmekte hem de dişin estetik görüntüsü korunmaktadır.

Kompozit Dolgu İşlemi Nasıl Yapılır?

Kompozit dolgu işleminin uygulanabilmesi için öncelikle varsa dişteki çürükler temizlenmeli ve doktor tarafından gerekli muayene yapılmalıdır. Gerekli durumlarda doktor tarafından dolgunun yerine oturması için ufak çaplı rötuş ve temizlik işlemi yapılmaktadır.

Sonrasında hamur kıvamında olan beyaz dolgu malzemesi spatul yardımı ile dolgu yapılacak alana yerleştirilir. Kompozit dolgu malzemesi mavi ışık verilmediği sürece hamur kıvamında kalmaya devam eden bir yapıya sahiptir.

Dolgu malzemesini mavi ışık ya da halk arasında bilinen ismi lazer ile sertleştirmeden önce bulunduğu yerin şeklini alması için diş hekimi tarafından bazı uygulamalar yapılmaktadır. Bunlar; ısıma provası ve dille yüzey kontrolüdür. Bu uygulamalar ile dolgunun en uygun ve sorunsuz şekilde yerine yerleştirilmesi ve şekil verilmesi sağlanır.

Son halini alan dolgu malzemesinin sertleşmesi için ise mavi ışık uygulanır. Bu mavi ışık uygulaması sayesinde tedavi sıklıkla lazerli dolgu olarak da anılmaktadır. Mavi ışık sayesinde hamur kıvamında olan dolgu maddesi normal bir diş minesi sertliğine ulaşır. Böylece dolgu işlemi tamamlanmış olur.

Uygulanacak led ışığın dalga boyu ise uzman hekim tarafından uygun şekilde ayarlanmaktadır. Dolgu işlemi tamamlandıktan sonra ise kalan dolgu artıkları temizlenerek tedavi sonlandırılır.

kompozit dolgu fiyatları

 

Kompozit Dolgu Yalnızca Çürük Tedavisinde Mi Kullanılır?

Hayır. Çürük diş tedavisine ek olarak kırık ve çatlak dişlerin onarılması içinde kompozit dolgu işlemine başvurulmaktadır.

 

Işınlı Dolgu Ağrılı Bir İşlem Midir?

Hayır. Yalnızca lokal uyuşturma ile konforlu bir şekilde uygulanabilmektedir. Tedavi sonrasında da herhangi bir ağrı, sızı yaşanmamaktadır. Yüzeysel tedavilerde uyuşturmaya bile gerek kalmadan kompozit dolgu tedavisi gerçekleştirilebilmektedir.

 

Kompozit Dolgu Tedavisi Sonrasında Ne Zaman Yemek Yiyebiliriz?

Dolgu tedavisi sonrasında ilk birkaç saat yemek yenmemesi önerilmektedir. Genel olarak

Saat sonra yemek yenmesi uygundur. Tercihen ilk gün çok sert ve aşırı sıcak soğuk şeyler yenmemesi de önerilmektedir.

 

Kompozit Dolgunun Ömrü Ne Kadardır?

Ortalama olarak bir dolgu yaklaşık 5 yıl dayanmaktadır. Ancak kişinin yemek yeme alışkanlıklarına ve diş bakım rutinlerine bağlı olarak bu süre 5 yıldan daha uzun ya da daha kısa olabilmektedir.

 

Işınlı Dolgu Dişlere Zarar Verir Mi?

Hayır, ışınlı dolgunun dişlere hiçbir zararı yoktur. Hatta dolgu uygulaması sayesinde çürük dişlerin sağlıklı kısımları korunabilmektedir.

 

Dolgu Sonrasında Hassasiyet Oluşur Mu?

Bazı hastalarda dolgu tedavi sonrasında küçük çaplı hassasiyet oluşabilir. Ancak bunlar geçicidir. Kısa bir süre içerisinde kendiliğinden düzelir. Düzelmemesi durumunda ise mutlaka diş hekiminize başvurmanız önerilmektedir.

 

Işınlı Dolgu (Kompozit Dolgu) Fiyatları

Kompozit dolgu fiyatları dolgu yapılacak diş ve ya dişlerin incelenmesinden sonra kişinin diş yapısına ve dişe yapılacak müdahaleye göre belirlenmektedir. Işınlı dolgu fiyatları hakkında bilgi almak için 0533 146 98 62 numaralı hattımızdan ulaşabilirsiniz.

Neden DentaLumos Smile Factory’i Tercih Etmelisiniz?

DentaLumos Smile Factory’de önceliğimiz hastalarımızın tedavilerinin konforlu bir şekilde gerçekleştirilmesi ve hastalarımızın kliniğimizden mutlu ayrılmasıdır.

DentaLumos diş kliniğimiz kaliteli ve uygun hizmetler verilmektedir.

Kliniğimize ulaşım oldukça kolaydır. Dentalumos Osmanbey metro çıkışındadır. Bu sayede ulaşım konusunda hiç zorluk çekmeden kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.

DentaLumos Smile Factory’de her yaştan hastamızın estetik ve sağlıklı dişlere sahip olması için gerekli tüm tedaviler uygulanmaktadır.

Kaynaklar

Chan, K. H., Mai, Y., Kim, H., Tong, K. C., Ng, D., & Hsiao, J. (2010). Resin composite filling. Materials3(2), 1228-1243.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513465/

Khangura, S. D., Seal, K., Esfandiari, S., Quiñonez, C., Mierzwinski-Urban, M., Mulla, S. M., … & Basu, N. (2018). Composite resin versus amalgam for dental restorations: a health technology assessment.