Lotus Nişantaşı Halaskargazi Caddesi No:38 D:12 Kat:2 Şişli İstanbul

İmplant Tedavisi

Ağız ve diş sağlığı açısından öncelik her zaman dişlerin ağızda tutulmasına yöneliktir. Çünkü bir diş eksilmesi bile doğal dengenin bozulmasına neden olabilmektedir. Ancak günümüzde gelişen tedavi imkânları sayesinde diş kayıplarında implant tedavisi ile neredeyse doğaldan farksız dişler elde edilebilmektedir.

Bu yazımızda İstanbul Şişli de bulunan Denta Lumos Diş kliniğimize gelen hastalarımız tarafından implant tedavisi ile ilgili en sık sorulan sorular ve cevapları paylaşılacaktır.

eksik dişlere hangi tedavi yapılırİmplant Nedir?

İmplant, eksik veya kırık dişlerin yerine doğala oldukça yakın olan yapay dişlerin vida ile çene kemiğine yerleştirilmesi işlemidir. Tedavi halk arasında kemik içi diş implantı, vidalı diş, çakma diş gibi isimlerle de anılmaktadır.

Aşağıdaki görselde implantın ne olduğu detaylı olarak resmedilmiştir. İmplant dişler üç farklı kısımdan oluşmaktadır. Bunlar implant (vida), abutment ve kron kaplamadır.[1]

 

İmplant Vidası Nedir?

İmplant vidası yapay dişin çene kemiğine yerleştirilen kısmıdır. İmplant vidasının doğal dişlerde karşılığı diş kökleridir. Vidanın sayesinde yapay diş tıpkı doğal bir diş gibi çene kemiğine yerleştirilmektedir. Bu vidalar sayesinde çene kemiğine yerleştirilen yapay diş, hayat boyunca sorun yaratmadan doğal bir dişin fonksiyonunu karşılamaktadır.

 

Abutment Nedir?

Abutment en temel tanımı ile çene kemiğine yerleştirilen vida ile kron kaplamanın birbirine bağlanmasını sağlayan ara parçadır. Abutment sayesinde kron kaplama ağız içerisinde hareket etmeden konforlu bir şekilde kullanılabilmektedir.

 

İmplant Kron Kaplama Nedir?

Kron kaplama yapay diş olarak adlandırılabilecek olan kısımdır. Bu yapay dişler doğala oldukça yakındır. Fonksiyon olarak ise doğal dişten farksızdır. Başarılı bir implat uygulaması sonrasında çiğneme ve konuşmada herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.

implant parçaları

 

 Hangi Durumlarda İmplant Yapılır?

Eksik diş veya dişlerin olması durumunda  implant tedavisi en uygun yöntemdir. Çene kemiğinde eksik dişlerin bulunması zaman içerisinde çene kemiğinde deformasyon oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca eksik dişlerin olması çiğneme ve konuşma açısında da sorunlara neden olabilmektedir. Bu tür sorunların yaşanmaması için eksik dişi olan bireylerde implant yapılması önerilmektedir.

 

Hangi Durumlarda İmplant Yapılmaz?

Çene kemiğinde implantı destekleyecek miktarda kemik bulunmaması durumunda implant uygulaması yapılamaz. Bazı hastalarda çene kemiği yetersiz olan durumlarda ileri teknikler kullanılarak çene kemiğine implant yerleştirilebilmektedir.

 

İmplan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İmplant tedavisi 4 farklı yöntemle uygulanmaktadır. Bunlar;

Dikişli İmplant

Dikişsiz İmplant

Tek aşamalı İmplant

İki aşamalı İmplant

Hangi yöntemin kullanılacağı doktor muayenesi ile çene kemiği kontrol edildikten sonra belirlenmektedir.

 

Dikişsiz İmplant

Dikişsiz implant uygulaması her hasta için uygun değildir. Uygun olan hastalarda implant tedavisi kesi ve dikişe gerek kalmadan uygulanabilmektedir.

İmplant tedavisi iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada implant vidası çene kemiğine yerleştirilir. Vida yerleştirildikten sonra tamamen yerleşmesi ve kaynaşması için bir süre beklenmektedir. İkinci aşamada ise implant vidasının üzerine yapay diş yerleştirilmektedir.

Dikişsiz implant tedavisinde bu iki aşama aynı seansta uygulanmaktadır. Yani aynı seansta hem implant vidası hem de yapay diş yerleştirilmektedir.

 

Dikişsiz İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?[2]

Dikişli implant tedavisinde göre daha pratiktir. Tedavi sonrasında komplikasyon oluşma riski de oldukça azdır.

Dikişsiz implant tedavisinin uygulama süresi diğer yönteme göre daha kısa sürede uygulanmaktadır.

 

Dikişsiz İmplant Tedavisinin Dezvantajları Nelerdir?

Dikişsiz implant tedavisi diğer tedavilere göre maliyet olarak oldukça fazladır.

Dikişsiz tedavide doktorun müdahale şansı yoktur. Bu nedenle oldukça uzman bir doktor tarafından titizlikle yapılmalıdır.

 

İMPLANT TEDAVİ AŞAMALARI

 

İmplant Tedavi Süreci

İmplant tedavisi yaklaşık olarak 2-3 ay gibi bir sürede tamamlanmaktadır. En çok tercih edilen tedavi süreci iki aşamalı olarak uygulanan dikişli implant tedavisidir.

İmplant tedavisinde ilk olarak vidanın yerleştirileceği alan cerrahi müdahale ile açılır. Sonrasında açılan alana vida yerleştirilir ve üzeri diş eti ile kapatılarak dikiş atılır. Bu işlemden sonra vidanın çene kemiğine yerleşmesi ve tam olarak oturması için yaklaşık 6 ay kadar beklenir.

Bir sonraki implant tedavi aşaması ise yapay diş için ölçülerin alınmasıdır. Daha sonra hazırlanan yapay diş uygun şekilde yerine yerleştirilir.

Tedavi sonrasında 1-2 hafta alışma sürecinden sonra herhangi bir rahatsızlık yaşanmaz.

 

İmplant Tedavisi Başarı Oranları Nedir?

Tecrübeli bir diş hekimi tarafından yapılan implant tedavisinde %97 oranında başarı elde edilebilmektedir.[3]

 

İmplantın Başarısız Olma Riski Var Mıdır?

İmplantlar vücut ile uyumlu olan titantum maddesinden yapılmaktadır. Yapılan araştırmalar titanyumun doku dostu olduğunu ve vücut tarafından reddedilme ihtimali olmadığını göstermektedir.

 

İmplant Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir?

Tedavi esnasında uyuşturma yapılır. Bu sayede sanılanın aksine hasta tedavi esnasında herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık hissetmemektedir.

 

İmplant Ömrü Ne Kadardır?

Doktorun önerisine uygun şekilde ağız ve diş bakımına dikkat edilirse implantlar 25-30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilmektedir.[4]

İmplantların uzun süre dayanması için mutlaka diş hekiminin önerilerinin dikkate alınması gerekmektedir.

 

İmplant Tedavi Fiyatları (İmplant Diş Fiyatları)

İmplant tedavisinde fiyat kullanılacak malzemelerle doğrudan alakalıdır. Yerli ve ithal implant fiyatları oldukça değişkenlik göstermektedir. Ayrıca uygulanacak tedavi süreci de fiyatın belirlenmesinde etkilidir.

İmplan tedavi fiyatları için xxxx numaralı hattımızdan bizi arayıp bilgi alabilir veya whatsapp üzerinden bize mesaj gönderebilirsiniz.

 

İmplant Tedavisi İçin Neden DentaLumos’u Tercih Etmelisiniz?

İstanbul Şişli’de bulunan diş kliniğimizde önceliğimiz hastalarımızın konforlu bir tedavi süreci geçirmeleridir.

DentaLumos Kliniğimizde implant tedavisi alanında uzman cerrah tarafından yapılmaktadır.

İmplant tedavisinde doğal diş ve diş köküne en yakın ve kaliteli, uzun ömürlü olacak markalar tercih edilmektedir.

Kliniğimize ulaşım oldukça kolaydır. (Osmanbey metro çıkışı Lotus Nişantaşı)

 

Kaynaklar

[1]Mohammad, S. (2017). Dental implants. National journal of maxillofacial surgery8(2), 87.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5773996/

[2]  Özcan, M., & Hämmerle, C. (2012). Titanium as a reconstruction and implant material in dentistry: advantages and pitfalls. Materials5(9), 1528-1545. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5449026/

[3] Gupta, R., Gupta, N., & Weber, K. K. (2017). Dental Implants. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470448/

[4]Gulati, M., Govila, V., Anand, V., & Anand, B. (2014). Implant maintenance: a clinical update. International scholarly research notices2014. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4897104/