Lotus Nişantaşı Halaskargazi Caddesi No:38 D:12 Kat:2 Şişli İstanbul

Zirkonyum Kaplama

Zirkonyum kaplama estetik diş hekimliği uygulamaları arasında sık tercih edilenlerden birisidir. Zirkonyum renk ve yapısal özellik olarak doğal diş görünümüne oldukça yakındır. Bu sayede zirkonyum kaplama sonrasında dişler hem estetik, hem istenilen beyazlıkta hem de doğaldan farksız bir görünüm kazanmaktadır.

Bu yazımızda İstanbul Şişli Denta Lumos kliniğimize gelen hastalardan zirkonyum diş kaplama ile ilgili en çok aldığımız sorular Diş Hekimi Büşra İyidiker tarafından ayrıntılı olarak cevaplandırılacaktır.

Zirkonyum Nedir?

Günümüze kadar çeşitli malzemelerle diş kaplama işlemleri yapılmıştır. Bu güne kadar kullanılan en kaliteli ve estetik açıdan güzel bir görünüm sağlayan madde zirkonyumdur. Ayrıca zirkon kaplamalar ışık geçirme özelliği ve beyaz rengi sayesinde doğal dişten farksız bir görünüm sağlamaktadır.  Ayrıca zirkonyum maddesi oksitlenmeye karşı da dirençlidir. Hem estetik hem de sağlam olması sayesinde ön ve arka dişlerin tamamında zirkonyum kaplama tercih edilmektedir.

Zirkonyum Kaplama Nedir?

Zirkonyum kaplama dişlerde renk değişimi, şekil bozuklukları gibi estetik açıdan istenmeyen durumlarda dişlere daha beyaz ve daha estetik bir görünüm kazandırmak amacı ile zirkonyum maddesi ile dişlere kaplama işlemi yapılmasıdır.

ZİRKONYUM KAPLAMA

Hangi Durumlarda Zirkonyum Kaplama Tercih Edilir?

Diş beyazlatma ile sonuç alınamayan durumlarda ya da dişlerde ileri düzey renkleşmelerde,

Ortodontik tedavi tercih edilmeyen ayrık diş, çarpık diş gibi yapısal diş sorunlarında,

Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların revize edilmesinde,

Arka dişlerde köprü ve kaplama yapımında,

İmplant üstü protez uygulamalarında,

Daha estetik bir gülüş oluşturulmak istendiğinde zirkonyum diş kaplama uygulaması tercih edilmektedir.

Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyum kaplama öncesinde diş ve diş eti yapısı diş hekimi tarafından incelenir. Varsa dişlerdeki hasar tespit edilerek tedavisi gerçekleştirilir. Bu sayede dişler zirkonyum kaplama işlemine hazırlanır.

Daha sonra hastanın ağrısız ve acısız bir tedavi süreci geçirmesi için lokal anaestezi uygulanır. Lokal anestezi etkisini gösterdikten diş küçültme ve inceltme işlemine geçilir.

Bu aşamada zirkonyum kaplamanın dişlere oturabilmesi için dişler kontrollü bir şekilde minimal düzeyde inceltilip, küçültülür. Bu işlemin amacı zirkon kaplamanın dişe oturması ve işlem sonrasında kaba ve rahatsız edici bir durumun ortaya çıkmasının engellenmesidir.

Daha sonra hazırlanacak zirkonyum kaplamalar için ölçü alınır.

Bu aşama da hastaların doğal dişlerine uygun olacak şekilde renk seçimi yapılır. Doğal bir görüntü elde edilmesi için orijinal dişlerden çok farklı bir renk tonu seçilmemesi önerilir.

Sonrasında 5-7 gün içerisinde alınan ölçüye göre zirkonyum diş kalıpları hazır olur.

Daha sonra müdahale edilme şansı olması için ilk olarak zirkonyum kaplamalar dişe geçici olarak yapıştırılır. Ve 10 gün kadar bu şekilde kullanılır. Daha sonra bu dönemde hastanın memnun kalması halinde zirkonyum kaplamalar kalıcı olarak yapıştırılarak tedavi tamamlanır.

Sonrasında hasta 6 ayda bir kontrole çağılarak süreç takip edilir.

Zirkonyum Diş Kaplama Avantajları Nelerdir?

Metal içermez. (Alerjik reaksiyon oluşma riski yoktur)

Ağızda tat değişimi ve koku gibi şikayetler görülmez.

Diş etinde hassasiyet ya da renk değişimine neden olmaz. Bu sayede ön dişlerde estetik açıdan mükemmel sonuçlar elde edilebilir.

Kolay şekil alır. Uzun vadede matlaşma görülmez.

Doğala en yakın görünüm zirkonyum ile elde edilebilir.

Işık geçirgen olması sayesinde yapısal olarak doğal dişlere benzerdir.

Sıcak-soğuk hassasiyetine neden olmaz.

Oldukça dayanıklıdır. Uzun yıllar güvenle kullanılabilir. Dayanıklı olması sayesinde çiğneme dişleri olan arka dişlerde bile güvenle kullanılabilir.

*Zirkonyum kaplamaların tek dezavantajı meyal destekli kaplamalara göre maliyet olarak daha yüksek olmasıdır.

 Zirkonyum Kaplama Yaptıranlar

Zirkonyum diş kaplama yaptıranların büyük çoğunluğu tedaviden memnundur. Gerek diş hekimi gerekse hasta tarafından en güvenle tercih edilen kaplama tedavisi zirkonyum kaplamadır.

Zirkonyum Kaplama Kaç Yıl Dayanır? (Zirkonyum Kaplama Ömrü)

Doğru bir ağız ve diş bakımı ile zirkonyum kaplama dişler ömür boyu kullanılabilir.

Zirkonyum Kaplama Diş Sararır Mı? Beyazlatma Yapılabilir Mi?

Zirkonyum kaplama dişler gerekli bakım yapıldığı takdirde sararma yapmaz. Ancak yetersiz bakım uygulamaları sararmaya neden olabilmektedir. Bu tür durumlarda hastanın talebine göre zirkonyum kaplamalara beyazlatma yapılabilir.

 

Kaynaklar

Daou, E. E. (2014). The zirconia ceramic: strengths and weaknesses. The open dentistry journal8, 33.

NISTOR, L., GRĂDINARU, M., RÎCĂ, R., MĂRĂȘESCU, P., STAN, M., MANOLEA, H., … & MORARU, I. (2019). Zirconia use in dentistry-manufacturing and properties. Current health sciences journal45(1), 28.